Afbeeldingen kunnen jouw website maken of breken, maar het is niet gemakkelijk op goede afbeeldingen te plaatsen op een website. Zeker niet wanneer je weinig ervaring hebt met het vullen van een website. Wij helpen je op weg met een aantal tips om de website te voorzien van mooi beeldmateriaal.

Eigen beeldmateriaal op de website

Het is altijd het beste om eigen beeldmateriaal te plaatsen op een website, mits deze natuurlijk van hoge kwaliteit zijn. Met eigen foto’s laat je bezoekers visueel kennis maken met jouw bedrijf. Ook kun je de website persoonlijk maken door gezichten achter de organisatie te tonen.

Hoge kwaliteit foto’s

Wanneer je foto’s op de website plaatst, moeten deze wel van hoge kwaliteit zijn. Met hoge kwaliteit bedoelen we natuurlijk scherpe foto’s, maar ook in de juiste setting, lichtinval etc. Kopieer dus niet zomaar een afbeelding van Google of een foto met jouw telefoon gemaakt. Kijk kritisch naar de kwaliteit van de afbeelding en controleer of deze geschikt is voor de desbetreffende plek op de website.

Rechtenvrije afbeeldingen

Gebruik altijd rechtenvrije afbeeldingen, we kunnen dit niet vaak genoeg zeggen. Helaas zien we nog te vaak dat er foto’s van Google of andere websites worden gekopieerd, maar dit is wettelijk niet toegestaan. Je kunt flinke boetes krijgen wanneer bedrijven of fotografen hier werk van maken i.v.m. copyright schending. En denk nou niet: ‘dit gebeurt mij niet’, dit komt heel vaak voor. Gebruik daarom altijd rechtenvrije afbeeldingen.

Afbeeldingen snel inladen

Je hoort vaak dat een website traag is. Dit kan natuurlijk aan de manier van bouwen liggen, kies daarom altijd voor een professionele maatwerk website. Maar je kunt hier ook zelf een belangrijke rol in spelen door de website van goede content te voorzien. Een veelvoorkomend probleem is dat de website gevuld wordt met ’te grote’ afbeeldingen.

Zorg ervoor dat je alle afbeeldingen op jouw website eerst comprimeert naar website formaten voordat je deze upload. Dit houdt in dat afbeelding van bijvoorbeeld 8MB verkleint worden naar 400KB zonder al te veel kwaliteitsverlies. Je kunt dit doen door gebruik te maken van professionele software als Adobe Creative Cloud, maar er zijn ook handige tools online te vinden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld: iloveimg.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal tools die wij kunnen inbouwen in jouw WordPress website. Hiermee worden afbeeldingen automatisch gecomprimeerd en zullen deze sneller worden ingeladen.

Heb je hier interesse in?

Professionele fotograaf inhuren

Wanneer je budget hebt om een fotograaf in te huren, zullen wij dit zeker aanraden. Een goede fotograaf kan perfect inschatten welke foto’s jouw website nodig heeft en dit kan echt het verschil maken. Houd bij het kiezen van een fotograaf wel rekening dat elke fotograaf zijn eigen specialisme heeft. Dus niet alle fotografen zijn goed in elke sector. Hulp nodig bij het kiezen van een goede fotograaf? Wij hebben een breed aanbod in ons netwerk.

Fotograaf

Stockfoto’s

Je hebt er vast weleens van gehoord: “stockfoto’s”. Dit zijn foto’s die rechtenvrij worden aangeboden op het internet. Er zijn complete bibliotheek websites waar je deze foto’s, vaak direct van hoge kwaliteit, kunt kopen en soms zelfs gratis kunt gebruiken. Ook hierbij adviseren wij om goed na te denken over de keuze van een foto. Kies bijvoorbeeld geen auto die links rijdt in Nederland.

Een aantal van deze websites zijn:

Afbeeldingen op een website

Afbeeldingen en Alt teksten

Vaak wordt het invullen van een Alt tekst voor afbeeldingen vergeten, zonde! Het toevoegen van een Alt tekst is een kleine moeite en hierdoor wordt jouw pagina beter geïndexeerd door zoekmachines zoals Google. Wanneer je geen Alt tekst toevoegt is jouw afbeelding een afbeelding zonder titel, dus niet zichtbaar voor zoekmachines. Dus wij raden aan om altijd een relevante Alt tekst toe te voegen aan afbeeldingen.

#1 Online Marketingbureau onder de rook van Rotterdam

Ik wil graag advies of een keer sparren met jullie over mijn ideeën.

Jij wilt online groeien? Laat ons je helpen!